Besdbir organizasyon
beyaz et tesis gezisi
blogger etkinlik
bolu gölcül
etkinlik
gazelle resort
tavuk hakkında gerçekler
tavuk üretimi
Ankara'lı Bloggerlar BESD-BİR Davetiyle Bolu'da
Aralık ayının ilk hafta sonu BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği) davetiyle sevgili Hayriye ve Gülsen'in gerçekleştirdiği organizasyonla Bolu' da tavuk hakkında bilgilenmek üzere bir araya geldik. Etkinlik için konaklamayı Bolu Gazelle Resort SPA Hotel de gerçekleştirdik. Tavuk ve tavuk üretimi ile ilgili her türlü konuyu en yetkili ağızlardan sunumlar ve soru-cevaplarla masaya yatırdık. Ailece gittiğimiz bu etkinlik gerçekten hem son derece bilgilendirici hem de çok keyifli bir organizasyon oldu. En baştan söyleyeyim biz evde tavuğu severek tüketiyoruz. Kırmızı ete çok düşkün değiliz dolayısızla tavuksuz bir hayat düşünemiyorum. Ancak son yıllarda tavuk hakkında çıkan onlarca haber, hormon, gdo lu yem, tümör iddiaları filan derken kafamda çok soru işareti vardı. Hem tavuk seviyor, hem de az da olsa şüphe duyuyordum bu kadar olumsuz haberden sonra. İşte bu şüphelerle ilgili tüm sorularımı hazırlayıp gittim organizasyona.
Gazelle Resort toplantı salonunda BEDSBİR Başkanı Sait Koca başkanlığında başlayan toplantıda Gn. Sekreter Prof.Dr. Ahmet Ergün çok güzel bir slayt eşliğinde sunum yaptı ve civciv evresinden kesim aşamasına kadar neler oluyor görselleriyle bize detaylı aktardı.
BESD-BİR'in 28 üyesi olduğu ve Türkiyedeki tavuk üretiminin %91 inin dernek üyesi üreticiler tarafından yapıldığını öğrendik. Tavuğun çok değerli bir protein olduğu kısa lifleri sayesinde kolay sindirildiği, kalp dostu olduğu ve son 25 yıldır tavuk üretimimin artarak ilerlediği anlatıldı. Tavuk üretiminde kullanılan yemlerin ve kesimhanelerin devlet tarafından düzenli olarak denetlendiği, tüm kesimhanelerde helal kesim yapıldığın, kalıntı izleme programlarıyla düzenli denetim yapıldığı anlatıldı. Sonrasında konusunda uzman kişilerle biz bloggerlar soru-cevap şeklinde aklımıza takılan her türlü konuyu konuştuk. Bu arada takipçilerimizden gelen soruları da anında ilettik ve cevapları aldık. BESD-BİR derneğinin belirli zamanlarda değişik meslek ve sosyal çevrelerden grupları ağırlayarak beyaz et üretim tesisi gezileri düzenlediklerini öğrendim. Hakkında ara ara olumsuz haber çıkan tavuk hakkında en doğru bilgiyi yerinde ve birebir vermek için bundan daha iyi bir yöntem olamaz herhalde.
Gelelim toplantıda sorulan en yaygın sorular ve aldığımız cevaplara:
Tavuklarda Hormon var mı? Erken ergenliğe yol açtığı doğru mu?
- Türkiye de de dünyada da tavuk üretiminde hormon yasak olduğu için kullanılmıyor. Devlet tarafında satışı, bulundurulması ve kulanılması yasal değil. Ayrıca tavuk üretiminde hormon kullanımının hiçbir olumlu sonucu olmayacağı bilimsel olarak ispatlanmış. Yediğimiz hiçbir tavukta hormon yoktur. Erken ergenliğe yol açması gibi bilimsellikten uzak bir yaklaşım da son derece gayri ciddidir. Dileyen marketten aldığı tavuğu laboratuvar ortamında inceletebilir.
Tavukta Antibiyotik kullanılıyor mu?
Tavukta hızlı büyüme amaçlı antibiyotik kullanımı AB ve Türkiye de 2006 dan beri yasak. Ancak büyüme için antibiyotik kullanımı gibi bir ihtiyaç kesinlikle yok. İnsanlar hastalandıkları zaman nasıl antibiyotik alırsa tavukta da ihtiyaç olduğunda kullanılıyor. Ancak kesime bir hafta kala ilaç kesiliyor o şekilde kesim yapılıyor. Dolayısıyla vücuttan atılma işlemi için gereken süre beklenmiş oluyor. Ayrıca kullanılan antibiyotikler de devlet tarafından onaylı ve denetleniyor.
Civciv 45 günde nasıl büyüyor?
Yıllar boyu damızlık ve doğal seleksiyon yöntemleriyle genetik yapıda iyileştirmeler üzeirne çalışmalar yapılmış ve bugünkü duruma gelinmiştir. Bugün 60gr yumurtadan 44 gramlık civciv çıkmakta ve 45 günde 2,5 kiloya sağlıklı olarak ulaşmaktadır. Bu büyümenin sebebi kaliteli damızlık, kaliteli yem ve uygun şartlarda üretimdir.
GDO lu yem kullanıyor mu?
Tavuk üretiminde kullanılan karma yemler mısır, soya fasulyesi ve buğdayın bir araya getirilmesiyle oluşuyor GDO lu ekimin yasak olduğu ülkemizde bu yemler de yine son teknoloji yem fabrikalarında hatasız şekilde üretiliyor.
Köy tavuklarının lezzeti bu tavuklarda yok, köy tavukları neden daha geç pişiyor?
Et için üretilen tavuklar belli süre içinde kesildiğinden dolayı gençtir ve eti daha az yağlı olur. Ancak yumurta için köylerde beslenen ve yaşlı kesilen tavuklar daha fazla yağlandığı için eti daha geç pişer tadı daha aromatik olabilir. Damak tadımız yağlı eti daha lezzetli bulduğu için durum böyledir.
Helal kesim nasıl yapılıyor?
Tavuklar ayaklarından bağlı şekilde banta diziliyor, hafif voltajlı suda sersemletildikten sonra islami usülde kesilip kanı akıtılıyor. Kesim öncesi elektrik verilmesinin nedeni hayvanın acı çekmemesi. Dernek üyesi tüm üreticilerin kesimhaneleri helal kesim sertifikalı.
Bunlar en çok sorulan ve merak edilen sorular oldu. Bunların haricinde daha pek çok detayı konuştuk, bilmediklerimiz öğrendik, yanlış bildiklerimizi düzeltmiş olduk. Ertesi gün grupça otelden alındık, Beypiliç üretim tesisine gittik. Tesise girdiğimiz zaman tepeden tırnağa tüm giysilerimizi örten tulumlar giydik. Başlıklar, ağızlıklar takıldı, alyanslara kadar tüm takılar çıkarıldı, lastik botlar giyildi tesise girildi. hepimiz beyaz tavuklara benzedik :) Bu şekilde kim kimdir tanımak bile mümkün olamadı.
Tesis gezisinden sonra Gölcük tabiat parkında Gazelle restoranda kar manzarası eşliğinde harika bir öğle yemeği yedik. Gölcük tabiat parkı içinde gezdik ve bol bol fotoğraf çektik. Burası dört mevsim muhteşem manzarası olan cennet gibi bir yer. Biz eşimle karlı haline doyamadık, baharda da çok güzel olacağını düşünüp tekrar gelmeye karar verdik.
Bu organizasyon sayesinde hem gezmiş eğlenmiş, hem de bilgilenmiş olduk. Tavuğu zaten severek yiyordum ama aklımda az da olsa bazı soru işaretleri vardı. Şimdi gayet rahat bir şekilde yemeye devam ediyoruz ailecek. Bu güzel organizasyonu gerçekleştiren BESD-BİR' e, daveti ileten, grubu oluşturan ve her türlü detayla ilgilenen sevgili Hayriye (www.annekaz.com) ve Gülsen'e (www.gulshendogan.com) çok teşekkürler. Umarım daha birçok bilgilendirici ve kaliteli organizasyonda bir araya geliriz. Sevgilerimle...
Kendi adıma bilgilendirici ve eğlenceli bir geziydi. Emeği geçenlere çok teşekkürler ...
YanıtlaSilEvet öyleydi gerçekten :)
Silkar manzaralarına bayıldım güzel ve faydalı bir gezi olmuş ben de baya şey öğrendim bu sayede .-))
YanıtlaSilAh ne güzel yazıların işe yaraması :) öpüyorum!
SilEbru'cum harika bir özet olmuş bence! Ellerine sağlık :) Öpüyorum seni çok...
YanıtlaSilCanım benim beğenmene çok sevindim :) bende öptüm!
Silbilgi için çok teşekkür ederiz gezdiğiniz tesis hangisiydi söyliyebilirmisiniz beypiliçin tesisin iyi olduğunu duymuştum da o yüzden sordum ama ben yinede belli markalı ürünleri kullanmaktan yanayım organik tavuk için ne düşünüyolar sormuşmuydunuz
YanıtlaSilMerhaba Beypiliç tesisini gezdik. Besdbir üyesi 28 tesiste de aynı standartlar varmış...
SilPiyasada organik adı altında satılan her ürüne güvenilmemesi özelikle konuşuldu. Organik üretim neden az denince organik yem bulmanın çok zor olduğu, bu konunun bambaşka standartları olduğu vurgulandı.
Silbizde Ankaralı bloggerız ama kendimi fotograflarda göremedim :))))
YanıtlaSilAnkaralı bloggerlar yazdım, Ankaradaki tüm bloggerlar değil :))
SilSevgiler, selamlar...
:((((( yazık banaa
Sil:)
SilGreat post Dear, I like the last photo:)
YanıtlaSilHave a lovely day ❤❤❤
kisses
http://irreplaceable-fashion.blogspot.com
Thank honey :) kisses
SilEllerinde sağlık canım çok güzel bir yazı oolmuş çok öpüyorum..
YanıtlaSilCanım beğendiğine sevindim öptüm bende :)
SilHarika görüntüler eşliğinde güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş davetimizi kabul ettiğin için teşekkürler
YanıtlaSilOlabildiğince özenle bilgileri aktarmaya çalıştım beğendiğine sevindim öpüyorum:)
SilTawuk hakkinda beynimizde fazlasiyla kotu dusunce mevcuttu. Yine de yemeden edemiyorduk.Bu yaziyi okuduktan sonra icimde bjr ferahlik oldu.. Iyi ki gitmissiniz 😄 bizde bilgilendik
YanıtlaSilAy ne güzel bunu duymak çok teşekkür ederim çok mutlu oldum :)
Sil