"Karantina Uykusuzluğu" ile Baş Etme Yolları
Birçoğumuz için uyku zor olabilir. Korkutucu boyutlara varan akıllı telefon kullanım süresi ve sağlıksız beslenme gibi sebeplerle pandemi öncesi bile birçok kişi uyku bozukluğundan muzdaripti. Buna koronavirüs pandemisi kaynaklı stres faktörleri de eklendiğinde uyku bozukluğu çok ama çok yaygın bir rahatsızlık olarak kendini gösterdi. Böyle bir ortamda uykusuzluğun hayatımızın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu sorun aslında tahmin edilenden daha ciddi boyutlarda ve birçok çeşide sahip. “Karantina uykusuzluğu” da onlardan biri.
COVID-somnia: Karantina Uykusuzluğu Nedir?
İngilizce uykusuzluk anlamına gelen “insomnia” kelimesinden hareketle COVID-somnia adıyla yeni bir olgu ortaya çıktı. Pandemi şartlarının getirdiği stres ve kaygı uykusuzluk problemini tetikliyor. Dünya genelinde milyonlarca kişi bu durumdan şikayet ediyor.
Karantina Uykusuzluğu ile Mücadele
Uykusuzluk genel olarak hem can sıkıcı hem de mücadele etmesi zor bir rahatsızlıktır. Bu durumla mücadele ilk etapta kolay olmayabilir. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınızda çözüm uzakta değildir. Karantina uykusuzluğu ile mücadele için üç önerimiz var: Akıllı telefon kullanımını azaltmak, hareketli bir hayat ve gerektiğinde ilaç tedavisi.
Akıllı Telefon Kullanımını Azaltmak: Bütün gün evde oturmak zorunda kalmak elbette televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi teknolojik aletlere rağbeti inanılmaz biçimde artırıyor. Gün boyu mavi ışığa maruz kaldığımızda hem sağlığımız bozuluyor hem de gece vakti geldiğinde uykuyu mumla arar hale geliyoruz! Çünkü yatmak için yatağımıza uzandığımızda dahi akıllı telefon bize eşlik ediyor. Akıllı telefon kullanımını azalttığımızda karantina uykusuzluğu ile mücadelede en etkili adımı atmış olacağız. Kullanımınızı izleyip günlük rapor sunan, günlük zaman limitini aştığınızda kilit uygulayan mobil programları indirip deneyebilirsiniz.
Hareket: Karantinada en büyük sorunlardan biri günler boyunca insanların hareketsiz kalması oluyor. Vücut gün içinde yeterince enerji sarf etmediğinde biyolojik uyku saati geldiğinde de “uyku modu” bir türlü açılmıyor! Bunun için, ev içi egzersizler yaparak bir ölçüde enerji sarf etmek iyi bir yöntem olacaktır. Araştırmalara göre egzersiz yapılan günlerde hem daha iyi uyunuyor hem de gün içinde daha canlı hissetmek mümkün oluyor. hissettiklerini gösteriyor. Uyku kalitemizi önemli ölçüde iyileştirmek için her hafta sadece 150 dakika, yani günde yaklaşık 20 dakika egzersiz yapmak ciddi biçimde etki gösteriyor.
İlaç tedavisi: Bu önlemlere rağmen sorun çözülmediğinde elbette bir uzmandan yardım almak en doğru adım olacaktır. Tıbbi tedavi gerektiren durumlarda bu yola başvurmak gerekir.
Uyuduğunuz odanın ısısı ve ışıklandırması kaliteli bir uykunun vazgeçilmezidir. Ayrıca yatağınızın ortopedik olması da oldukça önemli bir etkendir. Trend Mobilya yatak setleri kaliteli ve sağlıklı bir uyku için en konforlu seçenekleri sunuyor. Hem konforlu hem şık seçenekleriyle size en uygun yatak setleri arasından tercihinizi yapın ve daha kaliteli uykular için ilk adımı atın!
Yorumlar